Så målar du väggar och tak
Når du måla väggar och tak i ett rum är det viktigt att du har koll på måleritekniken och processen för att få ett snyggt och enhetligt resultat. Här får du bra målartips.
Så målar du väggar och tak ‒ steg för steg
Om du ska måla väggar och tak kan det vara bra att läsa mer om processen och måleritekniken här. Det är nämligen lätt att bli för ivrig med att komma igång med måleriarbetet och då kan man glömma viktiga steg som täckning, spackling och rengöring.
Om du saknar ett eller flera av dessa steg kan du med fördel se våra videoklipp som hjälper dig att komma igång och ger dig bästa tänkbara arbetsförhållanden när du ska måla:
Täckning: Korrekt täckning av rummet skyddar mot oönskade färgstänk
Spackling: Här finns tips om spackling inomhus. Oavsett om du ska punktspackla mindre hål och ojämnheter eller bredspackla en hel vägg, har vi videofilmer, som hjälper dig i mål
Rengöring: Innan du målar är det alltid bra att rengöra väggar och tak med ett universalrengöringsmedel, som t.ex. Fluren 37, och tvätta efteråt med en trasa och rent vatten. Om väggar och tak är skadade av nikotin, sot eller vattenfläckar ska du rengöra med ett kraftfullare rengöringsmedel samt måla med spärrande färg
När vaggar och tak är torra kan du börja måla.
Måla i rätt ordning
Om du ska måla både vägg och tak i ett rum ska du alltid börja med taket. Efter taket målas väggarna, medan snickerier inomhus som lister, paneler och karmar målas sist.
Se till att måla vått-i-vått, dvs. måla klart en vägg i taget så att färgen hela tiden är våt medan du arbetar. Så får du ett enhetligt och snyggt resultat
Tips: Kom ihåg att grunda väggar och tak med en förankringsgrund innan du målar så att färgen fäster optimalt. Hitta fler tips och tricks här.
1) Tak:
- Börja med att måla alla takhörn med en pensel så att du kommer åt bättre med rollern
- Sedan rollar du penseldragen med en liten roller
- Välj en bred roller till resten av taket och sätt den gärna på ett teleskopskaft som underlättar arbetet från hinken till taket
- Måla hela taket 1‒2 gånger efter behov. Låt färgen torka enligt anvisningarna på hinken
Tips: Kom ihåg att måla bort från ljuset. Det betyder att du börjar från det största fönstret i rummet och målar in mot rummet i samma riktning. Så undviker du nyansskillnader.
2) Väggar:
- Börja med att måla alla kanter med en pensel
- Måla runt värmeelement och vid elkontakter, karmar, paneler, lister m.m. med en pensel
- Sedan rollar du penseldragen med en liten roller
- Rolla sedan hela väggen med en stor roller – gärna vått-i-vått. Om väggen är större rekommenderar vi att ni är två som målar, om ni vill måla vått-i-vått, som i videoklippet
- Om du är ensam målar du bara kanterna så långt fram att du fortfarande kan måla efter med den stora rollern medan färgen fortfarande är våt
- Måla hela väggen 1‒2 gånger efter behov. Låt färgen torka enligt anvisningarna på hinken
3) Snickerier:
Avsluta med att måla snickerierna.
Val av tak- och väggfärg
I din lokala Flügger färg-butik hittar du ett stort utbud av både tak- och väggfärger.
Till taket rekommenderar vi som utgångspunkt att du väljer den helmatta takfärgen Flutex 2S, som nästan är reflexfri även i mycket starkt ljus.
Flutex 7S är det perfekta valet till vanliga väggar. Här får du matt och hållbar väggfärg i professionell kvalitet.
I din lokala Flügger färg-butik får du grundlig vägledning till vilken typ av färg som är bäst till just ditt projekt.
Färger till rummet
Många väljer ofta vägg- och takfärg i vitt eftersom det ger ett ljust rum. Men flera färger på väggar och tak kan göra ditt hem mer levande och personligt.
Nästan alla våra vägg- och takfärger kan brytas i många olika färger, som du hittar i vår färgkarta online eller i din lokala Flügger färg-butik.
Dessutom kan du få bra idéer till hur du får in fler färger i ditt hem på vår inspirationssida.
Skarpa kanter med tejp
Om du vill måla tak och väggar i fler färger kan du göra skarpa kanter med maskeringstejp.
Se själv i vår video, där vi gör knivskarpa kanter med hjälp av tejp.
Tips: Hitta informativa videoklipp om olika sorters måleriuppgifter både inom- och utomhus på vår ”Gör det själv”-sida här.
Lycka till i arbetet!